sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Hurtigruten risteilyllä nautitaan nähtävyyksistä ja sitä ei voi verrata Ruotsin eikä Tallinnan risteilyihin

Laivaamme MS Finmarkkeniin mahtuu 1000 henkilöä. Saksalaisia oli eniten ja norjalaisia toiseksi eniten. Suomalaisten osuus on mitä todennäköisemmin kasvamaan päin. Meitä oli n. 80, jotka olivat varanneet matkansa kolmen matkatoimiston kautta. Lisäksi laivalla voi olla suomalaisia omatoimisesti matkansa järjestäneitä. Suomalaisten suuri määrä merkitsi sitä, että ensi kertaa suomalaiset pääsivät muutamille retkille omana ryhmänään, omalla bussilla ja lisäksi oli suomenkielinen opastus tai sitten tulkki, joka käänsi opastuksen englannista suomeksi. Laivan viralliset kielet kun ovat englanti, saksa ja norja.

Tämä kuva MS Finnmarkenista on otettu Hammerfestin satamassa. Lisätietoja laivasta kuin kuvaesitys laivan tiloista löytyy tästä osoitteesta.



Risteilyä ei millään muodoin voi verrata Ruotsin tai Tallinnan reissuihin. Matkustajien keski-ikä on aika korkea. Melkein sanoisin, että eläkeläisiä on enemmän kuin työssä olevia keski-ikäisiä. Lapsiperheitä täällä ei ole ellei kysymys ole paikallisesta väestöstä, jotka käyttävät laivaa normaaliin lyhyeen matkustamiseen ilman hyttipaikkaa.

Täällä ei juhlita eikä rällätä vaan katsellaan maisemia, käydään maissa retkillä ja nautitaan hyvästä ruoasta. Täällä ei ole Ruotsin laivojen tapaan viihdettä, ei tanssita, ei ryypätä, eikä ole yökerhoja. Täällä nautitaan tällaisista alla olevien kuvien maisemista (kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla niitä, jolloin voit selata erikseen kaikkia tekstin kuvia)

Keskiviikkona Vardø:ssa


Torstaina
 
Hammerfestissa

Øksfjord:issa
Perjantaina Lofooteilla

Iltamaisema n. puolen yön aikaan laivan kannelta.


 Lauantaina
Napapiirin ylitys Ørnes:in ja Nesnan välillä. Maapallo kalliolla osoittaa tästä.
Rørvik


Sunnuntaina
Kristiansund
Trondheim, Nidaros Katedraali
 Maanantaina

Brønnøysund:in ihmeellisä kallioita (luonnonilmiö)


7-kannella on sauna ja uima- ja poreallaskin taivasalla.


8-kannella 

Kuntosali löytyy 8 kannelta. Olin suunnitellut käyttäväni tätäkin, mutta jäi seuraavaan reissuun, jonka uskon tulevan piankin lähivuosina, ellei jo ensi kesänä. 5. kannella pystyi kävelemään tai  juoksemaan ympäri koko laivan - siis kuntorata.

Porraskävely oli päivittäinen liikunta niin laivan sisällä kuin ulkonakin. Aika monta kertaa päivässä tuli käveltyä 4. ja 8. kerroksen väliä. Hyttimme oli 6. kerroksessa, ruokailu 4. kerroksessa, 5. 6. 7. ja 8 kerroksissa tuli oltua kannella. Aina "juoksi" sille kannelle, mistä odotti näkevänsä parhaita maisemia, jota tuli kuvattua aika paljon yhteensä 1404 kuvaa sisältäen n. 30 lyhyttä videota. Linkit valokuva-albumeihin löytyy blogin oikeasta reunasta. Kuvatekstejä varmaan päivitetään koko kesän kuin myös lisätään linkit videoihin kunhan ne tulevat valmiiksi.

Porraskävelyä

8-kannella laivan keulassa on myös maiseman katselua varten tila, Panorama Lounge.Täällä maisemia voi katsella ikkunoiden läpi istuen lepotuolissa sillon kun ulkona sataa tai kannella on liian kylmää tai sitten muuten vaan haluaa istua mukavasti. Tosin istumapaikkoja ei ole kaikille, mutta onneksi niitä ei saa varata ja jokaisen on joskus syystä tai toisesta lähdettäva, jolloin paikan saa joku muu.
8-kannen pnorama-tilan ikkunoista näköala avautui hienosti ja monet ottivat kuvia ikkunan läpi.

Nettiyhteydet toimivat joten kuten, mutta parhaiten täällä 8-kannella. Sen voin sanoa, että iPad ainoana tidonsiirtovälineenä on aika heikko tai sitten kaikki johtui heikosta nettiyhteydestä. Liiaksi meni aikaa yrittämiseen ladata kuvia nettialbumiin - ei siitä mitään tullut.
Turhankin paljon tämä, iPad häiritsi elämää.

Tässä ajatuksia seuraavaa Hurtigruten matkaa varten

  • Mieti kannattaisiko ja olisiko mahdollista ottaa puolihoito. Nyt matkatoimistot tarjoavat vain täysihoidolla tai ainakin luulin näin
  • Todennäköisesti lähden Bergenistä Kirkenesiin, jotta näen myös Geirangerin vuonon tai oikeastaan haluaisin tehdä edestakaisen matkan Bergen - Kirkenes - Bergen tai sitten päinvastoin, jos sellaisia tarjottaisiin. Katso tämän linkin mahtavat kuvat Geirangerin vuonosta, jossa siis käydään vain kun matkan suunta on Bergen - Kirkenes
  • Seuraa tarkemmin aikataulua ja käy valokuvaamassa kaikki satamat
  • Sitten pitää käydä Nordkappissa
  • Jos laitteet ja netti ei toimi, unohda ne äläkä haaskaa aikaa
  • Laita kuitenkin kameran GPS päälle, jotta jälkikäteen voit katsoa tarkasti, mistä kuvat on otettu. Tämä unohtui tällä kertaa. Tai ota matkaan erillinen GPS-laite. Tämänkin jätin kotiin. Google albumipalvelu asettaisi kuvat suoraan koordinaattien mukaan kartalle. Vahinko etten sitä nyt saa.
  • Ota mukaan vähemmän vaatteita. Moni paita jäi käyttämättä. Kevytuntuvatakki on hyvä olla mukana
  • Syö vähemmän ja liiku enemmän
  • Lukiat voivat myös pistää kommenttina tähän omia ajatuksiaan
  • Lista jatkunee myöhemmin ...

Kiitos risteilyllä mukana olleille, oli kiva tutustua.




Ruokailu laivalla


Pääsääntöisesti ruokailuajat olivat seuraavat:

Aamiainen klo 7:30 -10:00
Lounas klo 12:00 -14:30
Päivällinen klo 18:30 - 21:00

Lounas haettiin noutopöydästä, joten tuli syödyksi liikaa eli piti maistaa kaikkea ainakin mitä tulee pääruokiin.

Päivällinen tarjoiltiin aina pöytiin ja istumapaikat saatiin heti laivaan tullessa. Istumapaikka oli joka ilta sama. Meidän paikka oli upeasti keskellä laivaa, takana ikkunan vieressä, joten saimme katsella merimaisemaa ja laivan jättämää jälkeä meressä.

Lauantaina meillä oli jäähyväispäivällinen vaikkakin risteily päättyi vasta maanantaina. Jäähyväispäivällisen ajankohtaan vaikutti varmaan se, että se oli kapteenin vaihtopäivä.
  

Jäähyväispäivällisen menu (la 15.6) 

Aluksi skoolattiin kuohuviinillä.
Alkuruoka: 
SELBU BLÅ (BLUE CHEESE) SALAD
with grapes, nuts and baked peppers, served with cloudberry syrup





















Pääruoka:
SLOW-BAKED SIRLOIN STEAK
with roasted parsnips and carrot.
Braised potatoes an be´arnaise sauce


Jälkiruoka:
HURTIGRUTENN'S ISBOMBE
(Ice cream surprise) served with fresh fruit salad

Viimeisen illan (su 16.6.) menu

 Viimeisen illan menu olikin värikästä ja tietysti myös maukasta.

Alkuruoka:
POTATO AND PAPRIKA SOUP
with croutons
  • Alkuruoka oli maukas vaikkakin siinä oli paprikaa, jota en normmalisti syö, koska se röyhdityttää vielä seuraavanakin päivänä. Tässä keitossa perunat ja parika oli soseutettu koostumukseltaan ns. "vauvan ruoaksi". 
  • Kuvaa ei ole, mutta oli vaalean oranssin väristä
Pääruoka:
BAKED HALIBUT
with herb crust served on seafood risotto


Jälkiruoka:
STRAWBERRY SOUP
served with puff pastry and mint flavored cream






Käsihyginea



Kun astuimme laivaan Kirkenesissä, meitä vastassa oli laivan henkilökuntaa toivottamassa meidät tervetulleeksi. Tähän kuului myös käsien desinfiointi. Tämä toimenpide piti tehdä jokainen kerta kun maissa käytyäsi palasit laivaa. Sama koski ruokailuun menoa, aina piti ovella ensin desinfioida kädet. Tämä tapa tuli laivalle sen jälkeen kun kolmella laivalla oli Norovirus.



Joka paikassa seinillä oli näitä hygieniaohjeita.