perjantai 14. kesäkuuta 2013

Tromssa (Tromsø) ja keskiyön auringon konsertti torstaina 23:45

Saavuimme keskiyön auringon saattelemana Tromssaan juuri ennen puoltayötä. Ilma oli aurinkoinen, täysin tuuleton sekä lämmin. Neljä bussilastillista Hurtigruten matkustajia (saksalaisia, norjalaisia, yhdysvaltalaisia sekä suomalaisia) kuljetettiin retkelle numero 8C Tromssan Jäämeren katetraaliin (Ishavskatedralen), jota kutsutaan myös Tromsdalenin kirkoksi - vihitty 1965.

Keskiyön konsertin upea ohjelmisto ja lämpöisin värein taivaan sävyttänyt keskiyön aurinko saivat aikaan tunnelman, jotka toivat kyyneleen silmäkulmaan ja kylmät väreet iholle. Kokemisen arvoinen yhdistelmä. Kirkkorakennus tuki yhdistelmää mainiolla akustiikalla.




Konsertin ohjelmistossa oli kokomelma norjalaisia kansanlauluja, saamelaisia joikuja instrumentaaliversiona pianolla säestettynä sekä myös klassista Edvard Griegiä. Oma suosikkini oli konsertin vokalisti baritoni Harald Bakkeby Moe.



Ms Finnmarken odotti meitä Tromssan satamassa



Laivamme ja konserttikirkkomme aamuyön tunteina


Matkamme jatkuessa kohde etelää alitamme kuvan Tromssan sillan

 
Tromssan jälkeen aamuyöstä yksi panoraamista näytti seuraavalta:
 
 
Tromssaa lähestyessä puolen yön aikaan yksi panoraamista näytti seuraavalta:
 
 
 

Lofootit - Ilveksen jalka - perjantaina 14.6.2013

Lofootit nimi tulee muinaisnorjankielestä, jossa Lo tarkoittaa ilvestä ja fot jalkaa.


Lofootit ovat Pohjois-Norjassa sijaitseva 6 isomman saaren sekä etelässä sijaitsevan kahden pienemmän saaren saariryhmä. Lofootit sijaitsevat napapiiriltä pohjoiseen.

Saarille pääsee manner Norjasta valtatietä E10 pitkin. Norjan puolella E10 saa alkunsa aina Ruotsin rajalta (riksgränsen) asti. Tämä tie kulkee läpi Lofoottien saariryhmän päättyen eteläisimmän saaren Moskenesøya kylään Å Atlannin valtameren rannalle. Tietä kutsutaan myös kuningas Olavin tieksi.

Tätä samaa tietä me Hurtigrutenilaiset saimme kulkea bussikyydillä retkellämme 9B Svolværin kaupungista (Augustvågøya) Stamsundin kylään (Vestvågøya), jossa Finnmarken odotti meitä 3 tunnin retkemme päätyttyä.

Retkemme poikkesi idylliseen pieneen Henningsværin turskankalastuksesta kuuluun kalastajakylään.








Lofoottien luonto on hyvin vehreää ja vihreää. Sen saarille on tunnusomaista yli 1000 metrin korkeuteen ulottuvat useat vuorten huiput. Hiekkarantojen hiekka on kauniin valkoista. Merenlahdet smagardin vihreitä.



 
Lofooteilla ajettu reitti n. 100 km
 


Perjantaina saavutimme aurinkoiset Lofootit

Svolvaer

I dag, fredag 14.06.2013
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 16–18Lettskyet18°0 mmSvak vind, 3 m/s fra nord-nordøstSvak vind, 3 m/s fra nord-nordøst
kl 18–24Lettskyet17°0 mmLett bris, 4 m/s fra nordLett bris, 4 m/s fra nord

Torstainen maisema

Toisena päivänä alkoi aurinko paistaa

Edelleenkään en onnistu saamaan kuvia tänne blogiin, mutta muutama uusi kuva löytyy albunista, johon on linkki blogin oikeassa framessa. Tänään alkoi aurinko näyttäytyä, oli aivan mahtavaa. Kävimme Hammerfestissa ja albumissa on joku kuva sieltäkin. Kuvat näyttävät olevan aika sekaisin, mutta jos kuva on aurinkoinen, se on tältä päivältä. 

Meillä on oikein poreallas 8 kannella - katso kuvaa. 

Nyt olemme lähtemässä keskiyön konserttiin Tromsaan arktiseen katedraaliin. Nyt odotamme todella kaunista yötöntä yötä ja hienoa musiikkia.