sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Trondheim / Sør-Trøndelag (ent. Nidaros) Norjan 3. suurin kaupunki Oslon ja Bergenin jälkeen - kaupunki vuodesta 997

Aurinkoisena sunnuntaiaamuna oli aikainen herätys: lomalaiselle jo 6:15. Aikainen aamiainen ja sen jälkeen vihdoin kunnon kävelylenkille maissa. T-paitakelissä retkinumero 11D käsitti 5 kilometrin ja n. 2 tuntia ja 30 minuuttia kestävän kävelykierroksen kauniissa ja hiljaisessa Trondheimin kaupungissa. Sunnuntaiaamu oli oiva valinta ja sattuma retkipäivälle .

Trondheim sijaitsee Nidelva-joen ja Trondheiminvuonon suistossa, joten myös Hurtigrutenin on helppo purjehtia sen satamaan.


Kävelykierros Trondheimissa vei keskelle sen tuhatvuotista historiaa. Satama rakennettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Kävelykierros alkoi Hurtigrutenin satamalaiturilta (yo. kuvan kartassa Yuo are here punainen piste). Kaiken kaikkiaan kävelty reitti on myös kartassa tummemmalla viivalla merkittynä.

Ravnkloan rannoilla - Fjordgatan taloja - pelityyntä ja lämmintä

Käveliemme Stiftsgårdeniin eli Trondheimin kuninkaalliseen linnaan (Munkegata), josta matka jatkui kauppatorille (Market), jossa perehdyimme kaupungin perustajan, viikinkikuningas Olav Tryggvasonin patsaaseen, joka hallitsee yleensä kiireistä kauppatoria (Kongens gate). Nyt kauppatori oli tyhjä ja rauhallinen.

Trondheimin kuninkaallinen linna


Viikinkikuningas Olav Tryggvasonin patsas kauppatorilla




Retken seuraava kohde oli Norjan kansallismonumenttina tunnettu Nidarosin katedraali.
Kirkko on peräisin 1000-luvulta ja on alun perin katolinen kivikirkko. Tuomiokirkko oli keskiajalla Pohjois-Euroopan tärkein pyhiinvaelluskohde.


Seuraavaksi ylitimme vanhan kaupunginsillan (Gamle bybro) punaisine portteineen, jota paikalliset asukkaat kutsuvat onnenportiksi. Saavuimme Bakklandetin kaupunginosaan, jonka viehättävä puuarkkitehtuuri on onnistuttu säilyttämään näihin päiviin saakka. Tämä oli alun perin teollisuusaluetta, mutta vanhat tehdasrakennukset on muutettu suosituiksi asunnoiksi. Ympäristöstä löytyy myös hurmaavia pieniä putiikkeja, kahviloita ja gourmet-ravintoloita.

Nidelva -joki puutaloineen



Puutaloja Bakkelandetissa vanhalla kävelykadulla

Ja juuri täältä Bakkelandetista löytyyimaailman ainoa polkupyörähissi, joka oli yksinkertaisesti pakko nähdä ja kuvata näin retkipyöräilyn ja kilpapyöräilyn fanaatikkona. Hissi vie pyöräilijän ilman rehkimistä jyrkkänousuista kadunvartta  Bakkelandetin kukkulalle (130 m).

Alla käyttöohjeet:
Vasen jalka pidetään pyörän polkimella samalla kun oikea asetetaan kiskolla kulkevalle jalanpohjan kokoiselle metallilevylle, josta tukea ottamalla pyöräilijä kulkee 130 metrin matkan mäen päälle helposti. Kisko toimii sähköllä ja on maksullinen.



M/s Finnmarkenin lähtiessä satamasta, jäi laivan oikealle puolelle Trondheiminvuonossa sijaitseva saari, jossa on aikanaan sijainnut linnoitus, luostari sekä vankila. Nykyisin Munkholmen toimii museona ja saarelta löytyy myös uimaranta.

Munkholmen